Wordt de afwezigheid van kinderen op de BSO wel doorgegeven?
Het is belangrijk om kinderen veilig te houden en communicatie is een belangrijk onderdeel van het waarborgen van die veiligheid. Als ouders of verzorgers ervoor kiezen om hun kinderen niet naar de BSO te sturen op een bepaalde dag, is het belangrijk deze afwezigheid op tijd aan de BSO doorgeven zodat de medewerkers van de BSO op de hoogte zijn van de afwezigheid van het kind.
Dit kan; afhankelijk van de organisatie; gedaan worden via verschillende communicatiekanalen zoals de telefoon, e-mail of via een app. Het is ook belangrijk dat ouders en verzorgers op de hoogte zijn van de procedures die gevolgd moeten worden om hun kind af te melden bij de buitenschoolse opvang en deze op de juiste manier naleven.
Dit kan voorkomen dat de BSO-medewerkers niet onnodig op zoek moeten gaan op de scholen naar de kinderen. Ook heel belangrijk; zeker tijdens de personeelskrapte binnen de branche; om ervoor te zorgen dat de kinderopvang een goede planning kunnen maken. Dit kan betekenen dat de organisatie veel moeite moet doen om medewerkers in te zetten, eventueel een dure freelancer in te zetten of zelfs de groep te moeten sluiten omdat de planning niet rond gekregen kan worden. Een maatregel waar kinderen en hun ouders de dupe van zijn, die wel de opvang nodig hebben.
Realiteit
De realiteit is dat kinderen vaak niet worden afgemeld op de BSO, tijdens schoolweken, maar helemaal in schoolvakanties. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom ouders of verzorgers hun kinderen niet afmelden voor de BSO. Enkele mogelijke redenen zijn:
- Vergeten: ouders zijn mogelijk druk bezig met werk en andere verantwoordelijkheden en kunnen simpelweg vergeten om hun kinderen af te melden voor de BSO.
- Gebrek aan communicatie: als ouders en verzorgers niet goed op de hoogte zijn van de procedures die gevolgd moeten worden om hun kinderen af te melden voor de BSO, kunnen ze deze mogelijk verkeerd begrijpen of denken dat het niet nodig is om hun kinderen af te melden.
- Financiële overwegingen: sommige ouders kiezen ervoor om hun kinderen niet af te melden voor de BSO, omdat ze toch al betaald hebben voor de reservering van de plaats.
- Onvoorziene omstandigheden: soms kunnen ouders en verzorgers geconfronteerd worden met onvoorziene omstandigheden, zoals ziekte of onverwachte afspraken, waardoor ze geen tijd hebben om hun kinderen af te melden voor de BSO.
- Onomkeerbaar: een afmelding is meestal onomkeerbaar. Het is meestal niet mogelijk deze terug te draaien.
Het is belangrijk voor ouders en verzorgers om zich bewust te zijn van de gevolgen van het niet afmelden van hun kinderen voor de BSO. Dit kan helpen te voorkomen dat de BSO onnodige tijd en middelen besteedt aan het wachten op kinderen die niet komen opdagen. Zodat die tijd gewoon aan de kinderen besteed kan worden.
Ook is het bij volle bezettingen op de groepen in de kinderopvang is het lastig extra of flexibele opvang te bieden. Dit is vaak weer afhankelijk van afmeldingen van andere kinderen.
En ook niet heel onbelangrijk, maar vaak niet bedacht: het niet afmelden van kinderen zorgt eerder voor hogere kosten van de kinderopvang dan een besparing. En die moet dus door de ouders betaald worden.