Weinig vertrouwen invoeren stelsel (bijna) gratis kinderopvang
Het kabinet heeft het voornemen om in 2025 het stelsel van (bijna) gratis kinderopvang in te voeren. Bij dit stelsel betalen werkende ouders slechts een eigen bijdrage van 4 % van de kosten kinderopvang (gemaximaliseerd tegen een bepaald uurtarief). De reden voor de invoering heeft vooral te maken met het toeslagenschandaal.
Hoewel de kinderopvangbranche staat achter de gedachte dat kinderopvang bestemd moet zijn voor een grote groep kinderen, zijn de meningen verdeeld over de invoering. Bijvoorbeeld omdat de belangrijkste reden voor de invoering eerder het toeslagenschandaal lijkt te zijn. Een andere reden is dat dit stelsel vooral voordelig is voor ouders met een hoog inkomen. De ouders met laag inkomen betalen nu al maar 4 % aan eigen bijdrage. Gevreesd wordt dat met name deze groep ouders het dupe wordt van het stelsel.
Vertrouwen invoering stelsel
Alhoewel het stelsel in 2025 ingevoerd moet worden is nu nog niet bekend welke instantie dit zou moeten gaan uitvoeren. De overheidsinstanties staan hier ook niet om te springen. De combinatie Rijksoverheid en ICT is meestal geen gelukkige combinatie gebleken.
Er is ook maar een kleine minderheid (9 % op 18 februari 2023) die denkt dat het stelsel in 2025 wordt ingevoerd.
- Nee, dat gaat NIET in 2025 ingevoerd worden 84%, 440 stemmen440 stemmen 84%440 stemmen - 84% van alle stemmen
- Ja, dat gaat in 2025 ingevoerd worden 16%, 84 stemmen84 stemmen 16%84 stemmen - 16% van alle stemmen
Vertrouwen minister Karien van Gennip
Buiten dat er weinig vertrouwen is in de tijdige invoering van het stelsel, lijkt er ook weinig vertrouwen te zijn dat Minister Karien van Gennip dit voor mekaar krijgt. Het afgelopen jaar heeft de minister niet echt aangetoond kennis over de branche te beschikken. Haar ongefundeerde uitspraken over de “hoge winsten” heeft eerder schade aangericht dan het goed heeft gedaan. Tijdens een debat bleek haar kennis over eigen bijdrages bij ouders met laag inkomen wel bijzonder slecht te zijn. En het beleid met de maximum uurtarieven en de verhoging tot tweemaal toe in 1 week leek vooral op paniekbeleid, dan het hebben van kennis. Dat er weinig vertrouwen in haar is, is niet heel verwonderlijk.
- Helemaal mee oneens 47%, 228 stemmen228 stemmen 47%228 stemmen - 47% van alle stemmen
- Oneens 27%, 132 stemmen132 stemmen 27%132 stemmen - 27% van alle stemmen
- Neutraal 16%, 75 stemmen75 stemmen 16%75 stemmen - 16% van alle stemmen
- Eens 6%, 27 stemmen27 stemmen 6%27 stemmen - 6% van alle stemmen
- Helemaal mee eens 4%, 19 stemmen19 stemmen 4%19 stemmen - 4% van alle stemmen
Problemen kinderopvangbranche
De kinderopvangbranche heeft momenteel al genoeg problemen op te lossen. Zo is er een enorm personeelstekort, is de werkdruk hoog, zijn er veel administratieve lasten (wet IKK) en wordt de branche (net als de zorg) overspoeld met schijnzelfstandige freelancers. Dit alleen de branche al zo’n 100 miljoen euro gekost in 2022. De problemen met de zzp’ers is gevolg van de wet DBA die in 2016 is ingevoerd, niet deugt en veel problemen oplevert en waar alle opeenvolgende kabinetten Rutte niet de vingers aan wil branden om dat op te lossen.
De meerderheid is van mening dat deze problemen eerst aangepakt moeten worden.