Waarom kinderen vaak niet trakteren op de Buitenschoolse Opvang
Trakteren op speciale gelegenheden is een traditie die vaak wordt geassocieerd met basisscholen en verjaardagsfeestjes. Maar waarom is het trakteren op de Buitenschoolse Opvang (BSO) minder gebruikelijk? We werpen een blik achter de schermen en delen we enkele redenen waarom kinderen vaak niet trakteren op de BSO en waarom kinderopvangorganisaties vaak beleid hebben dat dit niet mag.
Beperkte tijd en ruimte
BSO’s hebben vaak te maken met strakke schema’s en activiteitenplanningen. Er is minder flexibiliteit en tijd beschikbaar om uitgebreid stil te staan bij individuele verjaardagen en het uitdelen van traktaties. Het kan lastig zijn om binnen het beperkte tijdsbestek traktaties uit te delen en ervoor te zorgen dat alle kinderen erbij betrokken worden.
Focus op gezonde voeding
Veel BSO’s leggen de nadruk op gezonde voeding en het aanleren van gezonde eetgewoonten. Het uitdelen van traktaties met veel suiker of ongezonde ingrediënten past mogelijk niet binnen dit beleid. In plaats daarvan worden gezonde snacks en fruit aangemoedigd.
Verschillende tijdstippen en dagen
De kinderen op de BSO komen vaak binnen op wisselende tijden, wanneer de kinderen op verschillende scholen geplaatst zijn. De kinderen worden ook op wisselende momenten opgehaald. Dit maakt het moeilijk om een geschikt moment te vinden om te trakteren, omdat niet alle kinderen tegelijk aanwezig zijn.
Kosten en praktische overwegingen
Trakteren op de BSO kan ook financieel en praktisch belastend zijn voor ouders. Vaak wordt er al voor zo’n 25 kinderen getrakteerd op de basisschool. Het organiseren van traktaties voor een nog grotere groep kinderen kan kosten met zich meebrengen en vereist planning en voorbereiding van ouders. Een traktatie voor de basisschool kan je als ouders ’s morgen op school brengen. Het moment dat je kind naar de BSO gaat (na schooltijd) ben jij normaal aan het werk of aan het studeren.
Aantallen
Bij de basisschool weet je hoeveel kinderen er aanwezig zijn in de klas (buiten afwezigheid wegens ziekte) en wordt er in de klas getrakteerd. Bij een BSO lopen die aantallen veel meer uiteen, verschillend per dag. Ook het aantal kinderen wat niet komt is hoger dan bij de basisschool en wordt niet altijd tijdig afgemeld door de ouders. Alhoewel de kinderen bij een BSO altijd in de stamgroep beginnen is dat minder afgeschermd dan kinderen in een klas. Een grotere ruimte kan meerdere stamgroepen hebben en deze groepen lopen snel in elkaar over.
Het trakteren op een Buitenschoolse Opvang is dus vaak minder gebruikelijk dan op een kinderdagverblijf of basisschool. Dit komt voort uit praktische overwegingen, zoals variërende groepssamenstellingen en tijdsbeperkingen en sociale dynamiek op de BSO. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit geen afbreuk doet aan het vieren van verjaardagen en het belang van sociale interactie, maar eerder een gevolg is van de specifieke omstandigheden op een BSO. De kinderen worden natuurlijk in het zonnetje gezet als ze jarig zijn.