Tips bij het uitzoeken van een buitenschoolse opvang
Tarieven vergelijken tussen verschillende organisaties is lastig. Er kan verschil in aanbod activiteiten, de kwaliteit van de ruimtes, het pedagogisch beleid, sfeer en veel meer zijn. Of de locatie een goede indruk geeft en een fijne sfeer uitademt is aan jou als ouder te bepalen.
Gaat je kind naar de buitenschoolse opvang en is er keus tussen verschillende organisaties lees dan hieronder de aandachtspunten en tips door.
Welke uurtarief vraagt de kinderopvangorganisatie ?
In veel gevallen zal deze minimaal gelijk of hoger zijn dan het maximum uurtarief wat de kinderopvangtoeslag vergoedt. Dat mag en is ook niet vreemd, de uurtarieven voor de kinderopvangtoeslag lopen niet gelijk met de werkelijk kostenverhogingen in de branche.
Maar !! iedere cent boven het maximum uurtarief betaal je in ieder geval 100 % zelf. Dus beter een uurtarief wat 10 cent erboven zit dan dat dit 25 cent is.
Hoeveel uur vraagt de kinderopvangorganisatie ?
De kinderopvang kent maar beperkt “uurtje-factuurtje” methodiek, simpelweg omdat dit er voor zou zorgen dat de uurtarieven omhoog moeten en de kinderopvangtoeslag dat niet vergoedt.
Dus in meeste gevallen betaal je voor een pakket waarbij je een bepaalde hoeveelheid uur opvang kan afnemen. Of je dit volledig doet is jouw keuze.
De hoeveelheid uren die hier bij horen is afhankelijk van de openingsuren van de locatie en de scholen in het geval de buitenschoolse opvang, de vakanties, schoolsluitingsdagen en veel meer.
Het kan zijn dat de ene organisatie iets meer uren in rekening brengt dan de ander, maar toch goedkoper is omdat het uurtarief lager is.
Openiningstijden
Toch een belangrijk gegeven, wat zijn de openingstijden. De meeste kinderopvangorganisaties zijn tegenwoordig wel rond 7:30 uur open. Maar voor veel mensen is 07:00 uur (of eerder) toch een betere openingstijd.
Er bestaan nog kinderopvanglocaties die om 18:00 uur sluiten, maar 18:30 of 19:00 uur is vaak wenselijker en past beter bij deze tijd. De kinderopvang is als branche bedoeld om jou als ouder te laten werken, het is niet de bedoeling dat je de (ongewenste) neiging krijgt om over de vluchtstrook te gaan racen omdat je anders te laat bent voor de kinderopvang.
Schoolsluitingsdagen
Gaat je kind naar de buitenschoolse opvang dan zal je te maken hebben met schoolsluitingsdagen. Dat zijn dagen dat de school dicht is wegens een studiedag of ADV dag. Sommige kinderopvangorganisaties hebben dit standaard meegenomen in het pakket. Je hoeft dan niets extra’s te betalen en je kind wordt gewoon opgevangen tijdens de schooltijd.
Vaker komt het echter voor dat kinderopvangorganisatie hiervoor uren in rekening brengt, soms zelfs ook nog tegen een hoger tarief.
Stakingsdagen
De laatste jaren een beetje terugkerend en niet gepland onderdeel : stakingsdagen van school.
In principe is de school verantwoordelijk voor de opvang van je kind als de leraren besluiten te staken. Dit zit in ieder geval niet standaard in het pakket van de kinderopvang.
Veel organisaties zullen dan ook (terecht) kosten doorberekenen. Het kan zijn dat organisaties die ook geen schoolsluitingsdagen in rekening brengen dan ook geen stakingsdag in rekening brengt.
Studiedagen
Er zijn ook kinderopvangorganisaties die 1 of 2 dagen per jaar dicht zijn wegens een studiedag. Op die dag zal je dus andere opvang voor je kind moeten regelen of een dag vrij nemen.
Sluiting tussen kerst en oud en nieuw
Er zijn de nodige organisaties die tussen kerst en oud en nieuw dicht zijn. Je moet als werkende ouder dan dus iets anders regelen of vrij nemen. Zoals eerder gezegd, de kinderopvangbranche moet ervoor zorgen dat je als ouder kunt werken, tussen kerst en oud en nieuw zijn geen feestdagen maar gewoon werkdagen. Is dus wel een minpuntje bij deze organisaties.
Aangepaste openingstijden bij vakantie
Het komt voor dat organisaties een aangepaste (meestal verkorte) openingstijd hebben tijdens de schoolvakanties. We hopen dat dit dan wel past bij jouw werktijden.
Aangepaste ophaaltijden
Het kan voorkomen dat de kinderopvang bijvoorbeeld om 18:30 sluit maar dat je kan kiezen voor pakketten waarbij je eerder ophaalt, bijvoorbeeld om 17:00 of 17:30. Dat klinkt leuk, kan soms ook goed werken en soms goedkoper zijn. Het kan ook zijn dat als je later dan de afgesproken tijd je kind ophaalt, je een tarief per kwartier moet betalen die net zo hoog is als het uurtarief. Daarbij moet je jezelf afvragen of het altijd haalbaar is en er genoeg ruimte is om weer die race tegen de klok te voorkomen, dat is is stress voor jou als ouder, maar zal je kind ook voelen.
Aantal weken per jaar
Er bestaan 52-weeks, 51-weeks, 48-week, 46-weeks en 40-weeks pakketten en diverse andere varianten.
Verschil tussen de 52 weeks en 40-weeks zijn de schoolvakanties. Gemiddeld heeft een basisschool leerling 12 weken vakantie per jaar. Dus bij een 40-weeks pakket gaat je kind alleen tijdens de schoolweken naar de opvang. Die andere 12 weken is er dus geen opvang. Voor veel ouders een probleem als ze geen 12 weken vakantie hebben, wat toch wel voor de meerderheid in Nederland het geval is.
Hier zit ook vaak een addertje onder het gras ! Bruto zijn de varianten bij de 48 of 46 weeks pakketten goedkoper dan bij de 52-weeks pakketten. Grote kans dat je netto veel meer betaald dan bij afname van een 52-weeks pakket.
De 40 weken pakketten kennen vaak de hoogste uurtarieven. De reden hiervoor is heel simpel. De vaste kosten van de kinderopvang (huisvesting, personeel, etc) per jaar is nagenoeg gelijk voor het opvangen van kind tijdens 40 weken of tijdens 52 weken. Ze kunnen de medewerkers immers niet 12 weken naar huis sturen. Die 12 weken die niet gebruikt worden in het pakket kunnen vaak niet ook gevuld worden met andere kinderen tijdens de vakantiemaanden.
Dus moeten diezelfde vaste kosten dan over 40 weken verdeeld worden met als gevolg een (veel) hoger uurtarief. Bij de varianten als 48 of 46 weeks pakketten geldt eigenlijk hetzelfde.
Conclusie
Probeer altijd een goede bruto-netto berekening te maken en vergelijk wat je netto moet betalen voor de verschillende pakketten. En lees bovenstaande aandachtspunten nog eens door. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
En …. vergeet niet te controleren of je voor alle uren recht op de kinderopvangtoeslag hebt!