Standpunten politieke partijen verkiezingen 2023: focus op de kinderopvang?
Met de verkiezingen van 2023 in zicht, richten politieke partijen zich op belangrijke speerpunten om kiezers te overtuigen van hun visie en beleid. Wat zijn enkele cruciale thema’s die hoog op de agenda zouden moeten staan met een link naar de kinderopvang.
Zoals met name de herziening van het financieringsstelsel, de aanpak van schijnzelfstandigheid, de toekomst van kinderopvang, de aanpak van het personeelstekort in de kinderopvangsector, en de bevordering van de kwaliteit van kinderopvang.
Herziening van het financieringsstelsel
Een centraal thema dat door veel politieke partijen wordt omarmd, is de herziening van het financieringsstelsel. Het huidige systeem van belastingen, toeslagen en subsidies voor kinderopvang wordt als complex en ondoorzichtig ervaren. Partijen streven naar een vereenvoudiging en herziening van dit systeem om ouders te helpen de kosten van kinderopvang beter te beheersen. Maar hoe wil men dit nu echt invullen en wanneer?
Aanpak van schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid, waarbij zelfstandigen zich voordoen als zelfstandig ondernemer maar feitelijk acteren als werknemer, is een zorgwekkend probleem in de kinderopvang- en zorgsector. Politieke partijen willen strengere regels en handhaving om deze praktijken tegen te gaan. Dit omvat het verbeteren van de definitie van zelfstandigheid en het intensiveren van controles. Dit is niet alleen de aanpassing en controle op naleving Wet DBA, maar ook op gebrekkige naleving van normale belastingregels als het IB-ondernemerschap.
Toekomst van kinderopvang
Het gratis maken van de kinderopvang leidt tot een grotere vraag naar kinderopvang, maar er is nu al een tekort aan medewerkers en locaties, dus hoe los je dat dan op. Hoe kan je dan investeren in de uitbreiding van het aantal beschikbare kinderopvangplaatsen en het verminderen van wachtlijsten?
Hoe ziet men de kinderopvang voor zich? De laatste 20 jaar is de kinderopvang met name groot geworden door ondernemers. De kinderopvang een publiek domein (zoals het onderwijs) maken is niet zo maar te regelen en zal heel veel geld kosten en mogelijk rechtszaken opleveren.
Aanpak van het personeelstekort in de kinderopvang
Het tekort aan gekwalificeerd personeel in de kinderopvang is een knelpunt dat moet worden aangepakt. Het doel is om meer professionals aan te trekken en te behouden om de kwaliteit van kinderopvang te waarborgen ook voor de toekomst. Maar zijn alle regels wel echt effectief?
Kwaliteit van de kinderopvang
De kwaliteit van kinderopvang is van vitaal belang voor de ontwikkeling van kinderen. De kwaliteitsnormen en het toezicht op kinderopvangcentra zijn er om ervoor te zorgen dat kinderen in een veilige, stimulerende en educatieve omgeving worden opgevangen, maar zijn ze ook allemaal wel even praktisch uitvoerbaar?
En moet er ook een onafhankelijk instantie komen die toezicht houdt op de handhaving door de GGD, iets wat door velen in de kinderopvang belangrijk wordt gevonden.
Standpunten politieke partijen
De standpunten van politieke partijen voor de verkiezingen van 2023 weerspiegelen hun inzet voor een betere kinderopvang in Nederland. De herziening van het financieringsstelsel, de aanpak van schijnzelfstandigheid, het waarborgen van toegang tot kinderopvang, het bestrijden van personeelstekorten en het verhogen van de kwaliteit zijn allemaal kernthema’s die de toekomst van kinderopvang in het land zullen bepalen.
Maar hebben de politieke partijen wel een echt standpunt over de kinderopvang, of wordt de kinderopvang afgedaan met 1 regeltje in het verkiezingsprogramma, of komt de kinderopvang gewoon helemaal niet voor in het verkiezingsprogramma?
Je gaat dit aantreffen in het Dossier: verkiezingen 2023. Wat zeggen de politieke partijen over de kinderopvang?
- VVD 20%, 135 stemmen135 stemmen 20%135 stemmen - 20% van alle stemmen
- PVV 15%, 106 stemmen106 stemmen 15%106 stemmen - 15% van alle stemmen
- GroenLinks - PvdA 13%, 89 stemmen89 stemmen 13%89 stemmen - 13% van alle stemmen
- BBB 10%, 68 stemmen68 stemmen 10%68 stemmen - 10% van alle stemmen
- D66 10%, 66 stemmen66 stemmen 10%66 stemmen - 10% van alle stemmen
- Nieuw Sociaal Contract / Omtzigt 9%, 59 stemmen59 stemmen 9%59 stemmen - 9% van alle stemmen
- Een andere politieke partij 6%, 43 stemmen43 stemmen 6%43 stemmen - 6% van alle stemmen
- SP 5%, 37 stemmen37 stemmen 5%37 stemmen - 5% van alle stemmen
- Forum voor Democratie 3%, 23 stemmen23 stemmen 3%23 stemmen - 3% van alle stemmen
- CDA 3%, 22 stemmen22 stemmen 3%22 stemmen - 3% van alle stemmen
- ChristenUnie 2%, 16 stemmen16 stemmen 2%16 stemmen - 2% van alle stemmen
- JA21 2%, 11 stemmen11 stemmen 2%11 stemmen - 2% van alle stemmen
- PvdD 1%, 7 stemmen7 stemmen 1%7 stemmen - 1% van alle stemmen
- SGP 1%, 5 stemmen5 stemmen 1%5 stemmen - 1% van alle stemmen
- DENK 0%, 3 stemmen3 stemmen3 stemmen - 0% van alle stemmen