Ouders opgelet : regels corona en (speciaal) basisonderwijs – versie 29-11-2021
De scholen voor basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs zijn open. Leerlingen kunnen volledig naar school. Op Lesopafstand.nl vinden scholen protocollen en richtlijnen over onderwijs in coronatijd.
Naar aanleiding van de persconferentiee en de extra uitwerking van de basisregels zijn er veelgestelde vragen opgesteld hoe om te gaan met de maatregelen in het onderwijs.
Extra maatregelen vanaf maandag 29 november 2021
Zelftesten
- Dringend advies voor alle leerlingen van groep 6, 7 en 8, en alle medewerkers: doe 2 keer per week een zelftest. Voor de zekerheid, dus ook als er geen klachten zijn. Dit advies geldt voor iedereen; ook voor gevaccineerden.
- Hoe dit precies gaat en wanneer scholen de testen ontvangen, werkt het ministerie van OCW uit in overleg met het onderwijsveld.
Klachten
- De regels voor snottebellen worden strenger: ook kinderen met milde neusverkoudheid (zoals een snotneus) blijven thuis. Zij laten zich testen bij de teststraat van de GGD.
Afstand houden
- Scholen spreiden pauzes en maken looproutes, om afstand te kunnen houden.
- Er is zo min mogelijk contact tussen verschillende klassen.
- Leerlingen komen zoveel mogelijk zelf naar school.
Mondkapje
- Leerlingen van groep 6, 7 en 8 dragen een mondkapje als zij door de school bewegen. Medewerkers ook.
- In de klas mag het mondkapje af.
Regels op school
Basisregels
Op school houdt iedereen zich aan de basisregels, zoals handen wassen en laten testen bij de GGD bij klachten die lijken op corona.
Afstand houden
Waar het kan blijft onderwijspersoneel op 1,5 meter afstand van elkaar. Leerlingen hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van elkaar en medewerkers.
Scholen spreiden pauzes en brengen looproutes aan, om afstand te kunnen houden. Er is zo min mogelijk contact tussen verschillende klassen.
Mondkapje
Leerlingen van groep 6, 7 en 8 dragen een mondkapje als zij door de school bewegen. Medewerkers ook.
Thuiswerken
Medewerkers die niet op school hoeven te zijn, werken vanuit huis. Vergaderingen zijn niet op school, maar online.
Zelftesten onderwijspersoneel
Onderwijspersoneel krijgt het advies zichzelf 2 keer per week testen op het coronavirus, zonder dat daar een directe aanleiding toe is. Het personeel neemt deze preventieve testen zelf thuis af. Dit testadvies geldt voor iedereen, dus ook voor gevaccineerden.
In de week van 1 december 2021 krijgen scholen informatie over hoe zij voor deze groep extra zelftesten kunnen bestellen. Tot die tijd kunnen zij bij het bestellen van zelftesten uitgaan van het oude beleid.
Bijbestellen zelftesten onderwijspersoneel
Scholen inventariseren eerst wie van het personeel nog gebruik wil maken van zelftesten en bekijken dan hoeveel testen ze nog hebben. Zijn dit er te weinig? Dan kan de school bijbestellen.
Kijk voor meer informatie over bijbestellen en het gebruik van zelftesten op Zelftesteninhetonderwijs.nl.
Binnenkort ook zelftest bij kinderen in groep 6, 7 en 8
Straks doen kinderen van groep 6, 7 en 8 thuis 2 keer per week een zelftest. Voor de zekerheid, dus ook als er geen klachten zijn. Ouders of verzorgers kunnen hierbij helpen. Zij krijgen de zelftesten gratis via hun school.
Hoe dit precies gaat, en wanneer de scholen de testen ontvangen, werkt het ministerie van OCW uit in overleg met het onderwijsveld. Scholen krijgen waarschijnlijk in de week van 1 december 2021 meer informatie, zodat zij daarna de ouders kunnen informeren.
Onderwijspersoneel en thuisblijven
Medewerkers van de school blijven thuis:
- bij klachten die passen bij het coronavirus;
- als een huisgenoot positief test op corona;
- als ze bij de dagelijkse gezondheidscheck 1 of meer van de vragen met ‘ja’ beantwoorden.
Als de medewerker volgens het RIVM binnen een risicogroep valt hoeft de medewerker niet naar school te komen. Bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand of een chronische long- of luchtwegenaandoening of als de vaccinatie niet aanslaat. Als huisgenoten van personeel binnen een risicogroep vallen, zoeken de werknemer en de school samen naar een oplossing.
Kinderen met verkoudheidsklachten
De regels voor snottebellen worden strenger: ook kinderen met milde neusverkoudheid (zoals een snotneus) blijven thuis. Zij laten zich testen.
Dus heeft een kind klachten die passen bij het coronavirus? Zoals verkoudheidsklachten, koorts, benauwdheid of veel hoesten? Dan blijft het thuis en laat het zich testen bij de GGD. Lees meer over de adviezen aan het gezin bij thuisblijven (thuisquarantaine).
In quarantaine (thuisblijven)
In de volgende gevallen blijven medewerkers en leerlingen thuis en laten zich testen. Ook als zij beschermd zijn tegen corona:
- bij klachten die passen bij het coronavirus;
- als een huisgenoot positief test op corona;
Is een klasgenoot of medewerker in de klas besmet? Dan adviseert de GGD welke kinderen als nauw contact worden gezien. Deze kinderen (nauw contact) moeten in quarantaine. Waar nodig kan de GGD de hele groep of klas het advies geven om thuis in quarantaine te gaan.
Tijdens een quarantaine van de hele klas geven scholen zoveel mogelijk onderwijs op afstand. Een huiswerkopdracht meegeven valt daar ook onder.
Kind met een kwetsbare gezondheid
Sommige leerlingen hebben een zwakke gezondheid of ze hebben gezinsleden uit een risicogroep. Ouders twijfelen daardoor misschien of ze hun kind naar school moeten sturen. Als ze twijfelen nemen ze contact op met de behandelende arts. Of met de jeugdarts (JGZ-arts) die aan de school verbonden is.
Kan een kind vanwege de gezondheid niet naar school? De school geeft het kind dan onderwijs op afstand.. Hierbij krijgen kinderen en ouders ondersteuning en begeleiding.
Ouders / verzorgers
Ouders of verzorgers komen alleen in de school als dit echt niet anders kan.
Vieringen, excursies en schoolkamp
Scholen kunnen vieringen zoals sinterklaas en kerst organiseren. Er mogen geen mensen van buiten de school bij aanwezig zijn. Ouders kunnen dus niet komen kijken naar het kerstspel of bij de sinterklaasviering. De Sint zelf is wel welkom. Verder gelden de basisregels tegen verspreiding van het coronavirus.
Tussenschoolse opvang
Kinderen mogen tijdens de lunchpauze op school blijven.
Testen met voorrang
Iedereen met klachten die kunnen wijzen op corona, kan zich laten testen via de gewone teststraat van de GGD. Dit geldt ook als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat er contact is geweest met een besmette persoon. Onderwijspersoneel heeft voorrang bij de gewone teststraat van de GGD. Dit geldt niet tijdens de schoolvakanties.
Meldpunt schoolsluiting als gevolg van het coronavirus
Schoolbesturen die tijdelijk een school of locatie moeten sluiten vanwege het coronavirus maken hiervan melding bij de Inspectie van het Onderwijs. Het bestuur maakt ook melding als de school of locatie weer opengaat.
Schoolbesturen wordt gevraagd dit alleen te melden bij volledige sluitingen. U vindt het meldpunt in uw Internet Schooldossier op de website van de inspectie.
Ventilatie schoolgebouw
Nog niet alle schoolgebouwen voldoen aan de wettelijke normen voor ventilatie. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie. Het kabinet heeft € 360 miljoen beschikbaar gesteld om scholen te helpen de ventilatie op orde te krijgen.
Bron : Rijksoverheid
De gegegevens in dit artikel zijn voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd op 26 december 2022