Omvang kinderopvang blijft groeien tijdens corona
In de periode van eind juli 2020 tot en met 18 oktober 2020 bleef het aantal kinderopvanglocaties en kindplaatsen groeien. Medio oktober 2020 waren er 9.057 KDV-locaties met 294.432 kindplaatsen en 2.656 houders en 7.529 BSO-locaties met 320.204 kindplaatsen en 1.883 houders.
Kinderdagverblijven
Zo steeg bij de kinderdagverblijven het aantal locaties met 47 en 2.472 kindplaatsen. Het totaal aantal houders nam af met 3. Bij de KDV’s is er een gemiddelde van 32,5 kindplaatsen per locatie en 110,9 kindplaatsen per houder.
Buitenschoolse opvang
Bij de buitenschoolse opvang was er een stijging van 91 locaties en 4.576 kindplaatsen. Het totaal aantal houders steeg met 25. Bij de BSO’s is er een gemiddelde van 42,5 kindplaatsen per locatie en 170,1 kindplaatsen per houder.
De stijging van het aantal kindplaatsen kan niet alleen komen door de nieuwe inschrijvingen, maar ook door aanpassingen (uitbreiding of inkrimping) van bestaande locaties.
Fusie
Dat het aantal houders bij de KDV afnam terwijl er wel een toename was van locaties en kindplaatsen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door fusies van houders. Regelmatig besluiten houders samen te werken of wordt er een houder overgenomen. Het aantal fusies/overnames neemt vaak ook toe wanneer het economisch slechter gaat.
Planning
Voordat een locatie is geregistreerd in het LRK dient deze een traject te doorlopen met de GGD. De doorlooptijd hiervan is al gauw zo’n 3 maanden. Het besluit van de houders om deze locaties te openen zullen vaak al genomen zijn voor de start van de coronacrisis.
Als er nieuwe BSO-locaties worden gerealiseerd in basisscholen gebeurt dat vaak in de zomervakantie van de scholen zodat de lessen zo min mogelijk verstoord worden.
Toekomst
Of deze stijging van kindplaatsen door blijft gaan zal in 2021 zichtbaar moeten zijn. Het is niet onwaarschijnlijk dat er een stabilisatie of zelfs een daling volgt van het aantal kindplaatsen en locaties. Organisaties zullen terughoudend zijn met het ontvouwen van nieuwe plannen zolang er onzekerheid is als gevolg van de corona. Het is ook moeilijk om voldoende personeel aan te trekken. De vraag naar kinderopvang neemt door de coronacrisis ook af en zal leiden tot faillissementen of staken van de exploitatie.