Nieuw financieringssysteem voor kinderopvang voor werkende ouders wordt eenvoudiger en biedt meer zekerheid
Het kabinet wil de kinderopvangtoeslag op termijn afschaffen en vervangen door een nieuw financieringssysteem voor kinderopvang. Dit nieuwe systeem is eenvoudiger en biedt ouders meer duidelijkheid over de kosten van kinderopvang. Voor de meeste werkende ouders zullen de kosten daardoor omlaag gaan. Dit plan sluit aan bij de bredere ambitie van het kabinet om het belasting- en toeslagenstelsel te vereenvoudigen.
Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie): “Kinderopvang wordt voor alle werkende ouders bijna gratis. Een gezinsleven met een baan combineren is al druk genoeg. Dan zit je helemaal niet te wachten op financiële rompslomp. Nederland verdwaalt in een woud van ingewikkelde regels over werk en inkomen. Dit is de eerste concrete stap naar een simpeler systeem dat beter werkt voor mensen.”
Staatssecretaris Achahbar (Toeslagen en Douane): “In het nieuwe kinderopvangstelsel vordert de overheid achteraf niet meer bij ouders terug. Daarmee zorgen we dat de vergoeding voor de kinderopvang mensen niet meer in financiële problemen brengt. Dit brengt rust en geeft financiële zekerheid voor ouders. Dat we nu gezamenlijk aan de slag gaan met het verder uitwerken van een nieuw stelsel voor kinderopvang, is daarom een belangrijke stap.”
In het regeerakkoord heeft het kabinet afgesproken dat er vanaf 2027 een hoge, inkomensonafhankelijke vergoeding voor kinderopvang komt voor werkende ouders. Deze vergoeding wordt door de overheid direct aan de kinderopvangorganisaties betaald, en de huidige kinderopvangtoeslag met voorschotten verdwijnt. Ouders blijven wel een eigen bijdrage aan hun kinderopvangorganisatie betalen. Vooraf wordt beoordeeld of ouders aan de voorwaarden voldoen, zodat zij vóór de start van de opvang zekerheid hebben over hun recht op de vergoeding. In het nieuwe kinderopvangstelsel zal de overheid geen bedragen meer achteraf bij ouders terugvorderen.
Verkenningsfase met Dienst Toeslagen
Het opzetten van een nieuw financieringssysteem voor kinderopvang is een grote operatie. Het kabinet zal de komende tijd verder werken aan een uitvoerbaar stelsel en onderzoeken welke keuzes en stappen hiervoor nodig zijn. Het doel is om gezamenlijk vanuit beleid en uitvoering een systeem te ontwikkelen dat eenvoud en zekerheid biedt voor ouders, en daarnaast gebruiksvriendelijk is voor zowel uitvoerders als de kinderopvangsector.
Dienst Toeslagen wordt gezien als de meest geschikte partij om deze rol op zich te nemen, gezien de expertise op het gebied van gegevensuitwisseling met kinderopvangorganisaties. Tegelijkertijd is het een grote opgave, waarvan de impact op Dienst Toeslagen nog niet volledig bekend is. Daarom volgt na deze verkenningsfase een evaluatiemoment, waarop expliciet wordt besloten over het vervolg. Bij de verdere uitwerking van het stelsel blijft het kabinet ook de kinderopvangorganisaties betrekken.
Personeelstekorten en aanvullende maatregelen
Zoals bij elke grote hervorming is de overgang naar een nieuw stelsel complex en niet zonder gevolgen. Het kabinet is zich bewust van de voordelen, maar houdt ook rekening met de risico’s, vooral in de overgangsperiode. De invoering van het nieuwe stelsel zal vrijwel zeker leiden tot een toename in de vraag naar kinderopvang. Als het aanbod niet in hetzelfde tempo meegroeit, kan dit resulteren in prijsstijgingen en langere wachtlijsten. Stijgende prijzen zouden vooral nadelig zijn voor huishoudens met een laag inkomen, die nu vaak al het maximale vergoedingspercentage voor kinderopvangtoeslag ontvangen en daardoor niet extra profiteren van het nieuwe, hoge vergoedingspercentage.
Het kabinet is zich van deze risico’s bewust en onderzoekt de komende periode mogelijke aanvullende maatregelen om de nadelige effecten te beperken. Hierbij wordt onder andere gekeken naar gemeentelijk kinderopvangbeleid, het voorkomen van forse prijsstijgingen en het aanpakken van personeelstekorten. De besluitvorming over eventuele aanvullende maatregelen vindt op zijn vroegst komend voorjaar plaats.
Zie ook : Hoofdlijnenbrief nieuw financieringsstelsel kinderopvang aan de slag!
Bron : Rijksoverheid