Kabinet Schoof 100 dagen: gevolgen voor de kinderopvang
Het kabinet Schoof bestaat 100 dagen. Maar hoe zijn de ervaringen tot nu toe? Het kabinet van PVV (die nog nooit een standpunt heeft gehad over kinderopvang) de VVD (die de laatste 20 jaar nogal wisselende standpunten heeft gehad) en de nieuwe partijen BBB (met een beperkt beschreven standpunt) en de NSC (met een redelijk uitgebreid beschreven standpunt) heeft de eerste stappen gezet.
Verandering voor de kinderopvang
Kinderopvangtoeslag 2025 : de maximum uurtarieven kinderopvangtoeslag en de tabel kinderopvangtoeslag 2025 is definitief vastgesteld, maar dit was al voorbereid door voorgaand kabinet.
Kinderopvangtoeslag 2026: in de zomervakantie is een internetconsultatie open gezet over het concept wetsontwerp om in 2026 het uurtarief kinderopvangtoeslag niet te indexeren. De reacties waren niet bepaald positief te noemen. Een korte samenvatting van het bezuinigingsplan: o.a. dom, ondoordacht, jojobeleid en onbetrouwbare overheid. Niet alleen door de branche maar ook de gemeenten en andere organisaties.
In het recent gepresenteerde regeerprogramma is ook opgenomen uitkering voor het gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid (GOAB) in 2026 met 10 procent zal worden verlaagd en overgeheveld wordt naar het Gemeentefonds. Dit fonds wordt onder andere gebruikt voor de financiering van voorschoolse educatie (VE). Dit zal de druk op de VE verder doen toenemen en gevolgen kunnen hebben voor bereikbaarheid van de VE door kinderen.
In het regeerakkoord is ook opgenomen dat de plannen voor (bijna) gratis kinderopvang wil doorvoeren.
Wat is jouw mening over het volgende: