Juridisch: Kinderopvangcontract staat gelijk aan kopen iPhone 14 of Draagbare speaker
Je zal wel denken, hoezo staat het afsluiten van een kinderopvangcontract gelijk aan het kopen van een Playstion 5, draagbare speaker, iPhone 14 of welk andere online afgesloten leveringsovereenkomst? En voor wie?
Om met het laatste te beginnen: voor de rechters in Nederland. En daarbij baseren ze zich op het herroepingsrecht, wat dan weer door politiek is bedacht ter bescherming van de consument en is vastgelegd in Artikel 6:230o BW (zie onderaan dit artikel).
We leggen het uit.
Herroepingsrecht
Het herroepingsrecht voor consumenten houdt in dat deze een overeenkomst die tot stand is gekomen via het internet, per telefoon of op straat, binnen 14 dagen zonder opgave van redenen kan annuleren. En dan maakt het dus niet uit of je een Playstation 5 of iPhone 14 koopt of een overeenkomst met een kinderopvangorganisatie sluit voor de opvang van je kinderen.
Het herroepingsrecht is ter bescherming van consumenten en deze enige bedenktijd te geven, zeker nu via internet snel en makkelijk (ongewenste) impulsaankopen plaats kan vinden.
Nu geldt dat herroepingsrecht niet voor alles, uitzonderingen zijn bijvoorbeeld:
- de levering van zaken die volgens specifieke wensen zijn vervaardigd;
- de levering van zaken die snel bederven of die een beperkte houdbaarheid hebben;
- de levering van verzegelde zaken, als de verzegeling is verbroken terwijl deze om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne niet kunnen worden teruggezonden;
Hoe werkt het:
Bij de aanschaf van een product of levering van dienst moet de consument apart gewezen worden op het bestaan van herroepingsrecht en hiermee expliciet mee akkoord gaan. Dat mag dus niet ergens in de Algemene Voorwaarden benoemd worden. Het herroepingsrecht is in beginsel 14 dagen, ingaande op het moment dat consument de overeenkomst sluit, maar kan in bijzondere gevallen tot 1 jaar verlengd worden.
Gevolgen kinderopvang
Veel kinderopvangorganisaties zullen niet apart de ouders in het verleden hebben gewezen op dit herroepingsrecht of doen dat nog steeds niet. Maar rechters beginnen steeds meer gedeeltes van vorderingen en/of juridische incassokosten af te wijzen als de ouder daarop niet gewezen is.
Het komt dus in de praktijk steeds vaker voor dat de rechter besluit dat 25 % of 50 % van de hoofdsom niet voor invordering vatbaar is omdat de ouders dus niet op dit herroepingsrecht is gewezen. Ook de juridische incassekosten kunnen met een percentage verminderd worden. Terwijl er voor de kind(eren) wel een opvangplek gegarandeerd was conform de overeenkomst. Ook terwijl de ouder mogelijk wel de kinderopvangtoeslag heeft ontvangen voor de periode
Kinderopvang versus impulsaankoop
Het afsluiten van een overeenkomst voor de kinderopvang kan je niet echt beschouwen als een impulsaankoop. Als ouder vraag je specifieke opvangdag(delen) aan, voor een specifieke soort opvang met een specifieke gewenste startdatum. Voorafgaand aan het maken van een overeenkomst is er vaak overleg hierover en wordt gekeken naar de mogelijkheden en vindt hier wederzijdse communicatie plaats. Voor de daadwerkelijke opvang start is er ook vaak nog een intake- of kennismakingsgesprek op de locatie. Niet echt een impulsaankoop dus.
Veel ouders vragen tegenwoordig of de opvang zo snel mogelijk gestart kan worden, maar het kan ook voorkomen dat al 1 jaar van te voren een aanvraag gedaan, tegenwoordig helemaal gezien de wachtlijsten.
Dat het sluiten van een kinderopvangovereenkomst echt iets wezenlijks anders is dan het online kopen van een product maakt voor de wetgeving niet uit.
Tips voor kinderopvangorganisaties :
- Zorg dat u bij het aanbieden van een nieuwe overeenkomst de ouder attendeert op het herroepingsrecht. En wat precies dan de voorwaarden zijn, zeker wanneer gewenste plaatsingsdatum binnen 14 dagen valt.
- Beperk de termijn waarbinnen de ouder het contract kan tekenen, het herroepingsrecht gaat pas in bij ondertekening.
- Wil je mogelijke geschillen vermijden : laat de startdatum van de overeenkomst ruim 2 weken na mogelijke moment ondertekening beginnen.
- Is de mogelijke plaatsingsdatum redelijk ver in de toekomst en de opvangplek gegarandeerd, sluit zo vroeg mogelijk de overeenkomst af.
Kostenverhogend
Is er nog geen herroepingsrecht geïmplementeerd bij de ondertekening van de overeenkomst en ben je genoodzaakt om een vordering uit handen te geven aan de rechter ter incasso? Hou er maar rekening mee dat deel van vordering niet toegewezen wordt. Hoe groot dat is ? Dat kan zo maar 25 % of 50 % zijn, ongeacht hoogte van hoofdsom.
Daarbij beperkt het soms de mogelijkheden voor een snelle plaatsing of blijft een plek minder goed bezet. Ook dit werkt kostenverhogend voor een kinderopvangorganisatie.
Voor de rechter en wetgeving staat afsluiten van een overeenkomst voor de kinderopvang immers gelijk met het kopen van een Playstation 5, een iPhone 14, Samsung 23, draagbare speaker of …….
Meer informatie tref je hier aan.
Paragraaf 3. – Bepalingen voor overeenkomsten op afstand en overeenkomsten buiten de verkoopruimte
Artikel 230o
1.
De consument kan een overeenkomst op afstand of een overeenkomst buiten de verkoopruimte zonder opgave van redenen ontbinden tot een termijn van veertien dagen is verstreken, na:
a. bij een overeenkomst tot het verrichten van diensten: de dag waarop de overeenkomst wordt gesloten;
b. bij een consumentenkoop:
1°. de dag waarop de consument of een door de consument aangewezen derde, die niet de vervoerder is, de zaak heeft ontvangen;
2°. de dag waarop de consument of een door de consument aangewezen derde, die niet de vervoerder is, de laatste zaak heeft ontvangen, indien de consument in eenzelfde bestelling meerdere zaken heeft besteld die afzonderlijk worden geleverd;
3°. de dag waarop de consument of een door de consument aangewezen derde, die niet de vervoerder is, de laatste zending of het laatste onderdeel heeft ontvangen indien de levering van een zaak bestaat uit verschillende zendingen of onderdelen; of
4°. de dag waarop de consument of een door de consument aangewezen derde, die niet de vervoerder is, de eerste zaak heeft ontvangen voor een overeenkomst die strekt tot de regelmatige levering van zaken gedurende een bepaalde periode;
c. bij een overeenkomst tot levering van water, gas of elektriciteit, die niet gereed voor verkoop zijn gemaakt in een beperkt volume of in een bepaalde hoeveelheid, van stadsverwarming of van digitale inhoud, anders dan op een materiële drager: de dag waarop de overeenkomst wordt gesloten.
2.
Indien niet aan de in artikel 230m lid 1, onderdeel h, gestelde eisen is voldaan wordt de in het vorige lid bedoelde termijn verlengd met de tijd die is verstreken vanaf het tijdstip, bedoeld in het vorige lid, tot het moment waarop alle ontbrekende gegevens alsnog op de voorgeschreven wijze aan de consument zijn verstrekt, doch met ten hoogste twaalf maanden.
3.
De consument oefent het in lid 1 bedoelde recht uit door binnen de in dat lid gestelde termijn het ingevulde modelformulier voor ontbinding, bedoeld in bijlage I deel B van de richtlijn, te zenden of een andere daartoe strekkende ondubbelzinnige verklaring te doen aan de handelaar.
4.
Brengt de consument op elektronische wijze via de website van de handelaar een verklaring tot ontbinding uit, dan bevestigt de handelaar onverwijld op een duurzame gegevensdrager de ontvangst van deze verklaring.
5.
Op de consument rust de bewijslast voor de juiste en tijdige uitoefening van het in lid 1 bedoelde recht.