Internetconsultatie: Nieuwe scholingssubsidie om arbeidsmarktkrapte te verminderen
Het kabinet introduceert een tijdelijke scholingssubsidie om de tekorten in maatschappelijk cruciale sectoren te verminderen. Werkgevers kunnen hiermee een deel van de kosten terugkrijgen voor het opleiden van nieuwe medewerkers of het bijscholen van huidige medewerkers die willen doorgroeien naar een nieuwe functie of specialisatie.
Onderdeel van Ontwikkelpaden
De subsidie is alleen beschikbaar voor opleidingen die zijn opgenomen in Ontwikkelpaden voor sectoren zoals kinderopvang, techniek, zorg, groen, onderwijs en ICT. Een Ontwikkelpad beschrijft welke functies er binnen een sector zijn en welke opleidingen nodig zijn om deze functies te vervullen.
Wie kan de subsidie aanvragen?
- Werkgevers: Voor scholing van medewerkers.
- Samenwerkingsverbanden: Zoals werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties of O&O-fondsen, om werkgevers te ondersteunen met de subsidie.
De subsidie wordt onderdeel van de bestaande SLIM-regeling, die leren en ontwikkelen in het mkb stimuleert. Aanvragers moeten een eigen bijdrage leveren als aanvulling op de subsidie.
Beschikbare middelen en consultatie
Voor deze regeling is tot 2027 een budget van €73,7 miljoen beschikbaar. Dit bedrag is afkomstig uit de middelen van de STAP-budgetregeling, die per 1 januari 2024 is stopgezet. Door deze middelen specifiek in te zetten voor maatschappelijk cruciale sectoren, hoopt het kabinet een gerichte bijdrage te leveren aan het oplossen van arbeidsmarktkrapte.
Reageren via internetconsultatie
Belanghebbenden kunnen tot 17 december 2024 reageren op de plannen via internetconsultatie.nl. Dit biedt de mogelijkheid om feedback te geven over de regeling en de verdere invulling ervan.
Met deze scholingssubsidie zet het kabinet in op het versterken van het personeelsbestand in sectoren die essentieel zijn voor de samenleving.