De Week tegen Kindermishandeling startte in 2013 op initiatief van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik, eerst onder de naam de Week van Kinderen Veilig. Nadat de Taskforce zijn werkzaamheden in 2016 beëindigde, hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Movisie gevraagd om de organisatie van de Week op zich te nemen.
De Week tegen Kindermishandeling is een jaarlijkse campagne die gericht is op het creëren van bewustwording over kindermishandeling en het bevorderen van de preventie ervan. Deze week vindt normaal gesproken plaats in de laatste week van november en is bedoeld om aandacht te vragen voor dit ernstige maatschappelijke probleem. Tijdens de Week tegen Kindermishandeling worden verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd om bewustwording te vergroten en mensen aan te moedigen om actie te ondernemen.
Enkele doelen van de Week tegen Kindermishandeling zijn onder andere:
- Bewustwording vergroten: De campagne wil mensen bewust maken van de verschillende vormen van kindermishandeling, zoals fysiek geweld, emotioneel misbruik, verwaarlozing en seksueel misbruik.
- Signalering bevorderen: Het benadrukt het belang van het herkennen van tekenen van kindermishandeling en hoe mensen actie kunnen ondernemen als ze vermoeden dat een kind in gevaar is.
- Preventie ondersteunen: De Week tegen Kindermishandeling moedigt initiatieven aan die gericht zijn op het voorkomen van kindermishandeling. Dit kan het bevorderen van ouderondersteuning, opvoedingsvaardigheden, en het bieden van hulpbronnen voor gezinnen om stress en spanningen te verminderen, omvatten.
- Samenwerking aanmoedigen: De campagne benadrukt het belang van samenwerking tussen professionals, gemeenschappen, scholen en organisaties om kindermishandeling effectief aan te pakken.
Tijdens deze week worden vaak activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, workshops, conferenties en andere evenementen om het bewustzijn te vergroten. Scholen, hulpverleners, ouders en de bredere gemeenschap worden aangemoedigd om deel te nemen aan deze initiatieven en bij te dragen aan de bescherming van kinderen tegen mishandeling. Het doel is niet alleen om te informeren, maar ook om concrete stappen te zetten naar een samenleving waarin elk kind veilig en gezond kan opgroeien.
Meer informatie via website: Voor Jeugd & Gezin – Week tegen Kindermishandeling 2023.