Categorieën bekijken

Roosters basisonderwijs

Er zijn verschillende roosters die kunnen worden gebruikt in het basisonderwijs:

  • Traditioneel rooster: Bij dit rooster hebben leerlingen vijf dagen per week dezelfde schooltijden, met een lange middagpauze waarbij ze naar huis kunnen gaan voor lunch. Op woensdag zijn de kinderen vrij, soms ook op de vrijdagmiddag (Hoorns model) of alleen voor de onderbouw.
  • Vijf-gelijke-dagen-model: Bij dit rooster hebben leerlingen elke dag dezelfde schooltijden, inclusief een vaste lunchpauze. Hierdoor zijn leerlingen elke dag op dezelfde tijd uit en hebben ze meer vrije tijd na school.
  • Continurooster: Bij een continurooster blijven de leerlingen tussen de middag op school en hebben ze een vaste lunchpauze. Dit rooster kan resulteren in een kortere schooldag, omdat er geen lange middagpauze is.
  • Bioritme-rooster: Bij dit rooster wordt er rekening gehouden met het bioritme van de leerlingen. Dit houdt in dat er in de ochtend meer aandacht is voor de cognitieve vakken, terwijl de creatieve vakken in de middag aan bod komen.
  • 7-tot-7-model: Bij dit rooster is de school van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds open. Het biedt flexibiliteit voor ouders met lange werkdagen, maar kan ook uitputtend zijn voor de leerlingen. Er is geïntegreerd programma van opvang, onderwijs, sport en ontspanning, er zijn ook geen collectieve vakanties.

Elke school kiest een rooster dat het beste past bij de leerlingen, ouders en leraren en de beschikbare faciliteiten.

De starttijd voor de BSO is dus de eindtijd van de basisschool.

Welk type schooltijden model wordt gebruikt bij de basisschool van jouw kind(eren)?