Categorieën bekijken

Pedagogen : Janusz Korczak

Janusz Korczak (1878-1942) was een Poolse pedagoog, kinderarts, en schrijver. Hij was een toonaangevende figuur op het gebied van kinderrechten en staat bekend om zijn werk met wezen en kinderen in Polen.

Korczak was de stichter van een weeshuis in Warschau, genaamd Dom Sierot, en hij bracht daar veel tijd door met de kinderen, onderwijzend en zorgend voor hen. Hij was een voorstander van kinderrechten en stond kritisch tegenover de toenmalige opvattingen over opvoeding en de behandeling van kinderen.

Korczak was ook een bekend schrijver en publiceerde verschillende boeken en verhalen voor kinderen. Zijn werk richtte zich op de ontwikkeling van de persoonlijkheid en de rechten van het kind.

In 1942 werd Korczak gearresteerd door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, samen met de kinderen van zijn weeshuis. Hoewel hij aangeboden werd om zijn eigen leven te redden, weigerde hij dit en stierf hij met de kinderen in een concentratiekamp.

Janusz Korczak is nog steeds een belangrijke figuur in de pedagogiek en wordt beschouwd als een symbool van toewijding, humanisme, en moed. Zijn opvattingen over kinderrechten en de behandeling van kinderen blijven van invloed op de pedagogische en maatschappelijke opvattingen over deze onderwerpen.