Categorieën bekijken

Denominatie

Je treft het wel eens aan, de denominatie van een school. Basisscholen kunnen verschillende denominaties hebben, wat betekent dat ze verbonden zijn met een bepaalde religieuze of levensbeschouwelijke stroming. Enkele veelvoorkomende denominaties zijn:

  • Openbaar onderwijs: dit is niet verbonden aan een bepaalde religieuze of levensbeschouwelijke stroming. Deze scholen zijn open voor iedereen, ongeacht achtergrond of geloof.
  • Protestants-christelijk onderwijs: deze scholen zijn verbonden aan de protestants-christelijke geloofsrichting. Hier wordt onderwijs gegeven vanuit een christelijke levensovertuiging.
  • Rooms-katholiek onderwijs: deze scholen zijn verbonden aan de Rooms-katholieke geloofsrichting. Hier wordt onderwijs gegeven vanuit een katholieke levensovertuiging.
  • Islamitisch onderwijs: deze scholen zijn verbonden aan de Islamitische geloofsrichting. Hier wordt onderwijs gegeven vanuit een islamitische levensovertuiging. Vaak krijgen de kinderen ook les in de Arabische taal
  • Algemeen bijzonder onderwijs: deze scholen hebben meestal een bepaalde levensbeschouwelijke of pedagogische grondslag. Bijvoorbeeld Montessori-onderwijs, Jenaplan-onderwijs of Vrije School-onderwijs.

Niet iedere school hanteert dezelfde manier van werken binnen een bepaalde denominatie. Ook zijn er regelmatig combinaties mogelijk.

Het is belangrijk om te weten dat elke denominatie zijn eigen karakteristieke kenmerken heeft en dat dit kan doorklinken in de manier waarop het onderwijs wordt vormgegeven. Bij het kiezen van een basisschool is het daarom goed om te kijken welke denominatie het beste past bij de eigen overtuiging en wensen voor het onderwijs van het kind.