Categorieën bekijken

Algemeen Verbindend Verklaring (AVV)

Een AVV betekent dat de bepalingen van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) algemeen verbindend worden verklaard door de overheid. Hierdoor gelden de afspraken in de cao niet alleen voor de werkgevers en werknemers die direct betrokken zijn bij de cao, maar voor de hele sector of branche waarvoor de cao is afgesloten. Dit zorgt ervoor dat alle werknemers in de betreffende sector dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben, ongeacht of de werkgever lid is van de werkgeversorganisatie of de werknemer lid is van een vakbond.

Wanneer gebeurt een AVV?

  1. Aanvraag door sociale partners: Vakbonden en werkgeversorganisaties die de cao hebben afgesloten, kunnen gezamenlijk de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vragen om de cao algemeen verbindend te verklaren.
  2. Toetsing door de overheid:
    • De minister beoordeelt of de cao representatief is voor de sector. Dit betekent dat de cao voor een groot deel van de werkgevers en werknemers in die sector moet gelden.
    • Ook wordt gekeken of de cao geen bepalingen bevat die in strijd zijn met de wet of het algemeen belang.
  3. Publicatie in de Staatscourant: Zodra de minister de AVV toekent, wordt dit gepubliceerd in de Staatscourant. Vanaf dat moment gelden de cao-bepalingen voor alle werkgevers en werknemers in de sector.

Waarom wordt een cao algemeen verbindend verklaard?

  • Gelijke arbeidsvoorwaarden: Het voorkomt concurrentie op arbeidsvoorwaarden, zodat werkgevers elkaar niet kunnen onderbieden door slechtere arbeidsvoorwaarden te bieden.
  • Bescherming van werknemers: Werknemers profiteren van betere arbeidsvoorwaarden, ook als ze niet lid zijn van een vakbond.
  • Arbeidsrust: Door uniforme regels binnen een sector te hanteren, worden conflicten en onduidelijkheden verminderd.

Hoe lang is een AVV geldig?

De AVV geldt voor een bepaalde periode die meestal korter is dan de looptijd van de cao zelf. Na afloop van de AVV-periode kunnen de cao-partijen een nieuwe aanvraag indienen.

Voorbeeld

Als een cao voor de kinderopvang algemeen verbindend wordt verklaard, betekent dit dat álle kinderopvangorganisaties in Nederland zich aan de cao-afspraken moeten houden, zelfs als ze geen lid zijn van de betrokken werkgeversorganisatie.

Niet alle werkgevers zijn aangesloten bij een werkgeversorganisatie, zoals de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) of Branche Vereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK). Als deze partijen een CAO afsluiten met de vakbonden is die CAO dus eerst alleen geldig voor de werkgevers die hierbij zijn aangesloten. Pas na de AVV is dat voor hele branche. De kinderopvangbranche heeft regelmatig 2 CAO’s gehad.