Einde cao Kinderopvang 2024: Wat betekent dit voor werknemers en werkgevers?
Op 31 december 2024 liep de cao Kinderopvang 2024 af. Vanaf 1 januari 2025 komt de kinderopvangbranche in een cao-loze periode terecht. Wat houdt dit precies in? En geldt dit voor alle werknemers? We leggen het uit.
Einde looptijd cao
De cao Kinderopvang 2024 eindigt automatisch door het verstrijken van de looptijd. Na het einde van de cao ontstaat er contractvrijheid tussen werkgevers en werknemers, binnen de grenzen van de wet. Dit betekent dat er vanaf dat moment afspraken kunnen worden gemaakt die afwijken van de cao.
Echter, dit geldt niet voor alle werkgevers en werknemers. Voor werkgevers die lid zijn van een brancheorganisatie, zoals de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) of de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), of voor werkgevers die hun werknemers via een incorporatiebeding aan de cao binden, blijven de regels en bepalingen van de oude cao van kracht. Dit heet ‘nawerking’ en houdt in dat de bepalingen blijven gelden totdat er een nieuwe cao is afgesloten.
Wat betekent dit voor werknemers?
- Werknemers bij werkgevers die lid zijn van BK of BMK: Voor deze werknemers verandert er in feite niets. De regels en salarissen uit de cao Kinderopvang 2024 blijven van kracht totdat er een nieuwe cao wordt afgesloten.
- Werknemers bij werkgevers die geen lid zijn van BK of BMK: Voor deze werknemers kan er beperkt iets veranderen. Door de nawerking blijven de bepalingen van de oude cao in principe gelden, maar bij nieuwe contracten kan de werkgever op enkele punten afwijken, bijvoorbeeld met betrekking tot:
- De lengte van de proeftijd.
- De uitbetaling van de zorgverzekeringsbijdrage.
Salarissen kinderopvang 2025
Voorlopig blijven de salarissen uit de cao Kinderopvang 2024 van kracht. Pas wanneer een nieuwe cao Kinderopvang 2025 wordt afgesloten tussen BK, BMK, BVOK en een vakbond, zullen nieuwe salarissen gelden. In de meeste gevallen zal een nieuwe cao met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2025 worden ingevoerd. Dat wil overigens niet zeggen dat aanpassingen van de salarissen ook per 1 januari 2025 worden doorgevoerd, bij een latere ingangsdatum van de cao kan men ervoor kiezen een eenmalige uitkering te verstrekken, die gelijk staat aan verhoging loon van de reeds verstrekken periode.
Het is belangrijk om te weten dat een nieuwe cao niet automatisch geldt voor alle werkgevers in de kinderopvang. Deze geldt alleen voor de werkgevers die zijn aangesloten bij de brancheorganisaties. Om een nieuwe cao bindend te maken voor de hele kinderopvangbranche, moet deze eerst Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) worden door de overheid. Een AVV gaat niet met terugwerkende kracht in, maar geldt pas vanaf het moment dat deze in de Staatscourant is gepubliceerd.
Wettelijke basis
De arbeidsvoorwaarden van werknemers zijn vastgelegd in een arbeidsovereenkomst, bedrijfsreglement of cao. Daarnaast gelden in Nederland wettelijke regels die bepalen wat jouw rechten en plichten zijn. Deze wetten vormen de minimale basis voor arbeidsvoorwaarden. Een cao mag van de wet afwijken, zolang deze niet in strijd is met de wet en vaak gunstiger is voor de werknemer.
Met welke wetten je te maken tref je hieronder aan.
- Burgerlijk Wetboek (BW)
- Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag
- Arbeidstijdenwet
- Arbeidsomstandighedenwet
- Wet arbeid en zorg
- Algemene wet gelijke behandeling
Ten slotte
Vanaf 1 januari 2025 komt de kinderopvangbranche in een cao-loze periode terecht, maar door de nawerking blijven de bepalingen uit de cao Kinderopvang 2024 in de meeste gevallen voorlopig van kracht. Voor werknemers van niet bij BK of BMK aangesloten werkgevers kunnen er op specifieke punten wijzigingen plaatsvinden bij nieuwe contracten. Een nieuwe cao en bijbehorende salarissen zullen pas gelden zodra deze is afgesloten en eventueel Algemeen Verbindend Verklaard wordt. Tot die tijd blijven de huidige regels en afspraken grotendeels leidend.
Nettoloon 2025 berekenen?
Benieuwd naar je nettoloon? Met deze handige rekenmodule kun je eenvoudig berekenen hoeveel van je bruto salaris netto overblijft, na aftrek van belastingen en andere bijdragen. Of wat het bruto loon is bij een netto loon.