Einde 2024 nadert, klopt de beschikking kinderopvangtoeslag 2024? Doe de check!
Binnenkort is het alweer het einde van het jaar 2024. Een periode waarin we terugblikken met jaaroverzichten en lijstjes, en vooruitkijken naar het nieuwe jaar.
Dit is tevens het moment om aandacht te besteden aan je beschikking voor de kinderopvangtoeslag. Het is verstandig om deze nog eens zorgvuldig te controleren en eventuele wijzigingen door te geven. Het vooruitzicht van een mogelijk aanzienlijke terugbetaling in 2025 bij de definitieve beschikking kinderopvangtoeslag 2024 is namelijk niet prettig. Ook is het zonde als blijkt dat je in het afgelopen jaar te weinig toeslag hebt ontvangen.
Hieronder enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw beschikking zo accuraat mogelijk is.
Toetsingsinkomen
Controleer jouw toetsingsinkomen, evenals dat van jouw toeslagpartner. Het toetsingsinkomen, dat overeenkomt met het belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting, vormt de basis voor de berekening van de kinderopvangtoeslag. Elke wijziging in het belastbaar inkomen is dus van invloed op de hoogte van de toeslag. Denk hierbij aan veranderingen zoals het kopen of verkopen van jouw eigen woning, wijzigingen in de hypotheek, of aanpassingen in de zakelijke auto. Als een van deze wijzigingen optreedt, is het belangrijk om deze door te geven.
Als je geen aangifte inkomstenbelasting doet, is het raadzaam het verwachte loon over het gehele jaar 2024 te schatten. Hierbij dien je ook rekening te houden met eventuele bonussen en andere extra’s. Je kunt het fiscaal loon op jouw salarisstrook als basis nemen.
Indien je inkomsten variabel zijn, bijvoorbeeld als oproepkracht of in uitzendwerk, is het van groot belang om het geschatte jaarinkomen regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Het wordt aangeraden dit meerdere keren per jaar te doen om ervoor te zorgen dat de berekening van de kinderopvangtoeslag altijd gebaseerd is op een actueel en nauwkeurig inkomen.
Kinderopvanguren
Heb je in 2024 aanpassingen gemaakt in het aantal genoten kinderopvanguren? Zijn er extra opvangdagen geweest gedurende het jaar? Of zijn er uren gecrediteerd vanwege tijdelijke sluitingen van de groep/locatie als gevolg van personeelstekort? Het is belangrijk om het geschatte totaal aantal kinderopvanguren voor het jaar te berekenen en dit te vergelijken met de opgegeven uren bij de Belastingdienst.
Uurtarief
Heb je de wijzing van het uurtarief per 1 januari 2024 doorgegeven. Zijn de uurtarieven boven het maximum uurtarief kinderopvangtoeslag? Alhoewel het niet uitmaakt voor de beschikking, is het toch raadzaam om deze door te geven. Al was het maar dat de Belastingdienst/Rijksoverheid een goed beeld heeft over de uurtarieven die de ouders betalen.
Zijn de facturen betaald ?
Zijn ook de rekeningen van de kinderopvangorganisatie betaald? Als dat niet het geval is, heb je namelijk ook geen recht op kinderopvangtoeslag ! Dit is namelijk een bijdrage van de overheid in de kosten van de kinderopvang. Je moet dus kosten betaald hebben om deze vergoeding te mogen ontvangen.
Wijzigen kinderopvangtoeslag 2024
Heb je alles gecontroleerd ? Geef dan snel de wijzigingen door aan de Belastingdienst.
Voor doorgeven van de wijziging kan je gebruik maken van de App Kinderopvangtoeslag (te downloaden via App Store en Google Play en natuurlijk via Mijn toeslagen.
Wijzigen kinderopvangtoeslag 2025
Tsja, ben je toch al bezig met de kinderopvangtoeslag 2024 ? Controleer dan gelijk de basisgegevens voor 2025. Zo zal het uurtarief toch wel wijzigen in 2025. Zeker gezien de forse stijging van kosten is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft.
Nettokosten kinderopvang 2025
Benieuwd naar de netto kosten kinderopvang in 2025 ? Of het verschil met 2024? Reken het dan snel uit met de gratis excel modellen van Kinderopvang-Wijzer.nl. Ook geschikt voor kosten gastouderopvang. Je treft deze aan in Jouw gids voor kinderopvangkosten.