Einde 2021 nadert, klopt de beschikking kinderopvangtoeslag?
Nog even en het jaar 2021 is weer voorbij. De tijd voor de jaaroverzichten en de lijstjes en vooruitzichten voor het nieuwe jaar.
Ook de tijd om nog eens je beschikking kinderopvangtoeslag te controleren en eventueel nog een wijziging door te geven voor de kinderopvangtoeslag. Het is anders een vervelend vooruitzicht om in 2022 nog een (fors) bedrag terug te moesten betalen bij de definitieve beschikking kinderopvangtoeslag 2021. En zonde als blijkt dat je te weinig had ontvangen.
Hieronder enkele tips om te zorgen dat uw beschikking zo correct mogelijk is.
Toetsingsinkomen
Controleer jouw toetsingsinkomen (en van jouw toeslagpartner). Het belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting is jouw toetsingsinkomen. Iedere wijziging die dus het belastbaar inkomen wijzigt is dus van belang voor de kinderopvangtoeslag. Is dus jouw eigen woning gekocht of verkocht, de hypotheek gemuteerd of is de auto van zaak aangepast? Het toetsingsinkomen is dan gewijzigd ! Geef deze wijziging door !
Doe je geen aangifte inkomstenbelasting ? Taxeer wat dan het verwachte loon over heel 2021 zal zijn. Neem hier ook eventuele bonussen e.d. mee. Neem als basis het fiscaal loon van de salarisstrook.
Hen je wisselende inkomsten (oproepkracht , uitzendwerk ed), dan is de taxatie van het jaarinkomen zeer belangrijk. Advies om dit meerdere keren per jaar te controleren en eventueel aan te passen.
Kinderopvanguren
Heb je in 2021 een wijziging doorgevoerd in het aantal afgenomen kinderopvanguren ? Of zijn er extra dagen opvang afgenomen in 2021? Of zijn er uren gecrediteerd wegen het tijdelijke sluiting van de groep/locatie wegens coronabesmetting (buiten de lockdownperiode). Bereken het verwachte jaartotaal aan kinderopvanguren en controleer dit met de opgegeven uren bij de Belastingdienst.
KGU
Ben je werkzaam ? Dan bestaat er ook de koppeling gewerkte uren (KGU). Je mag maximaal 140 % (KDV) of 70 % (BSO) van je arbeidsuren aanvragen als kinderopvanguren. Dus als je gemiddeld 20 uur per week werkt, komt gemiddeld 28 uur uren bij een KDV of 14 kinderopvanguren bij een BSO in aanmerking voor vergoeding. Door de corona is de KGU in 2021 deels losgelaten, tijdens de lockdownmaanden wordt deze methode niet gehanteerd/gecontroleerd.
Overigens wordt in 2022 de KGU aangepast naar 140 % zowel bij het kinderdagverblijf als bij de buitenschoolse opvang.
Zijn de facturen betaald ?
Zijn ook de rekeningen van de kinderopvangorganisatie betaald? Als dat niet het geval is, heb je namelijk ook geen recht op kinderopvangtoeslag ! Dit is namelijk een bijdrage van de overheid in de kosten van de kinderopvang. Je moet dus kosten betaald hebben om deze vergoeding te mogen ontvangen.
Heb je bijvoorbeeld 1 of 2 maanden niet de kosten van de kinderopvang betaald, u hele jaarbeschikking kinderopvangtoeslag kan hierdoor op nul gezet worden !
Wijzigen kinderopvangtoeslag 2021
Heb je alles gecontroleerd ? Geef dan snel de wijzigingen door aan de Belastingdienst.
Voor doorgeven van de wijziging kan je gebruik maken van de App Kinderopvangtoeslag (te downloaden via App Store en Google Play en natuurlijk via Mijn toeslagen.
Wijzigen kinderopvangtoeslag 2022
Tsja, ben je toch al bezig met de kinderopvangtoeslag 2021 ? Controleer dan gelijk de basisgegevens voor 2022. Zo zal het uurtarief toch altijd wel wijzigen in 2022.
Model berekening kinderopvangtoeslag 2022
Kinderopvang-Wijzer.nl helpt je graag wegwijs te worden in kinderopvangland.