De jaaropgave kinderopvang 2024 komt eraan (of niet)?
Het wordt tijd voor de jaaropgave kinderopvang 2024: Is een jaaropgaaf in de kinderopvang verplicht of nodig? En wat zijn de regels?
Het korte antwoord op de eerste vraag: nee, voor opvang bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang is een jaaropgave niet verplicht. Er zijn ook geen specifieke regels voor. De facturen die je ontvangt van de kinderopvangorganisatie zijn meestal voldoende.
Regels voor kinderopvangorganisaties
Er zijn geen vaste regels voor hoe een jaaropgave eruit moet zien of wat er verplicht in moet staan. De ene organisatie kan bijvoorbeeld op de jaaropgave de “betaalde” uren opnemen, terwijl een andere de “gefactureerde” uren vermeldt. In theorie zou dit geen verschil mogen maken, omdat kinderopvangtoeslag alleen geldt voor daadwerkelijk betaalde kosten. Toch kan dit in de praktijk verwarring opleveren.
Daarnaast is een kinderopvangorganisatie niet verplicht om een jaaropgave aan ouders te verstrekken. Sommige organisaties kiezen er zelfs voor om geen jaaropgave te geven aan ouders die hun rekening niet volledig hebben betaald.
Let op: gastouderbureaus zijn wél verplicht om een jaaropgave te verstrekken.
Wat betekent dit voor ouders?
Als ouder heb je de jaaropgave eigenlijk niet nodig voor je aangifte inkomstenbelasting, omdat kinderopvang niet tot aftrekbare kosten behoort. Wel kan het een handig controlemiddel zijn om het opgegeven aantal uren in je beschikking kinderopvangtoeslag te vergelijken met de werkelijke opvanguren. Maar in principe kun je deze gegevens ook zelf berekenen door de uren van alle facturen van het jaar bij elkaar op te tellen.
De Belastingdienst zal alleen naar een jaaropgave vragen bij een controle op het aantal opgegeven kinderopvanguren. Zo’n controle vindt meestal plaats als het aantal door jou opgegeven uren afwijkt van de uren die door de kinderopvangorganisatie zijn doorgegeven of als er geen BSN van het kind of de ouder bekend is bij de kinderopvangorganisatie. In dat geval volstaat het ook om de facturen van het betreffende jaar op te sturen.
Opgave aan de Belastingdienst
Kinderopvangorganisaties zijn sinds 2022 verplicht om maandelijks (of jaarlijks) opgaven van de gefactureerde uren door te geven aan de Belastingdienst te samen met o.a. de BSN. Deze opgaven zijn echter niet leidend voor de vaststelling van de kinderopvangtoeslag, maar ze worden gebruikt als controlemiddel en kan de Belastingdienst misbruik van de toeslagen beter opsporen.
Als jij als ouder meer uren opgeeft dan de kinderopvangorganisatie heeft doorgegeven, zal de Belastingdienst hier vragen over stellen. Dit kan gebeuren via een navraag bij de kinderopvangorganisatie en/of bij jou als ouder.
Door deze opgaven kunnen eventuele verschillen sneller aan het licht komen. Dit voorkomt dat ouders na afloop van het jaar met grote terugvorderingen te maken krijgen. Ook kan hierdoor eerder worden opgemerkt als bijvoorbeeld een contract is gewijzigd, wat soms niet correct door ouders wordt doorgegeven.
Ten slotte
Hoewel een jaaropgave van de kinderopvang niet verplicht is, kan het een handig hulpmiddel zijn voor de administratie en controle. Als ouder kun je echter ook zonder een officiële jaaropgave aan je wettelijke verplichtingen voldoen, zolang je de benodigde gegevens uit je facturen haalt. Let er vooral op dat je de juiste gegevens doorgeeft aan de Belastingdienst om latere problemen te voorkomen.Het wordt tijd voor de jaaropgave kinderopvang 2022. Maar is een jaaropgaaf in de kinderopvang eigenlijk wel verplicht of nodig? En wat zijn de regels hiervoor?
Het korte antwoord op de eerste vraag : nee, voor opvang bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang is een jaaropgaaf niet verplicht. Er zijn ook geen echte regels voor. De facturen die je ontvangt van de kinderopvangorganisatie zijn ook goed genoeg.
Wijzigen kinderopvangtoeslag
Heb je al de beschikking kinderopvangtoeslag 2024 en 2025 gecontroleerd? Controleer en wijzig nu nog de voorlopige beschikking zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Per jaar zijn er vaak meerdere momenten dat het nodig kan zijn om de beschikking aan te passen.
Hoe te wijzigen?
De wijzigingen geef je door via Mijn toeslagen. In veel gevallen is het ook mogelijk deze wijzigingen kinderopvangtoeslag door te geven via de App Toeslagen.
App Toeslagen downloaden
Voor iOS-apparaten kunt u de app downloaden in de App Store.
Voor Android-apparaten kunt u de app downloaden op Google Play.
U hoeft alleen de 1e keer in te loggen met uw DigiD
Daarna logt u steeds in met de pincode die u zelf hebt gekozen.
Blijf up-to-date met de app
U krijgt een bericht als u misschien iets moet aanpassen voor uw toeslag. Dat kan over uw inkomen gaan. Of over de opvanguren van uw kind. U checkt zelf of uw gegevens nog kloppen en past ze zo nodig meteen aan.
Niets missen? Kies ‘meldingen toestaan’ bij het installeren van de app. U krijgt dan een seintje als er een nieuw bericht voor u is.