Corona en kinderopvang: informatie voor ouders – versie 23-08-2021
De kinderopvang (kinderdagopvang, BSO en gastouderopvang) is open. Er gelden maatregelen en regels. Bijvoorbeeld voor testen en op vakantie gaan.
Algemene informatie over corona voor kinderopvang
Regels als een kind (verkoudheids)klachten heeft
Blijf altijd thuis als u klachten heeft of contact heeft gehad met iemand met corona. Dat geldt ook voor kinderen.
Kinderen tot en met 12 jaar
- Mogen naar de kinderopvang of basisschool bij verkoudheidsklachten (zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn), bij bekende chronische luchtwegklachten, of bij astma of hooikoorts (zonder koorts of benauwdheid).
- Hoeven bij verkoudheidsklachten dus niet thuis te blijven.
- Kunnen getest worden met verkoudheidsklachten, maar moeten dan wel thuisblijven tot ze de uitslag hebben.
- Blijven thuis bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. Laat uw kind altijd testen bij zwaardere klachten.
- Mogen naar de kinderopvang of basisschool als zij klachten hebben, terwijl zij kort geleden een positieve testuitslag hebben gehad. Het gaat om nieuwe klachten die ontstaan binnen acht weken na de eerste ziektedag van de bevestigde infectie. Of binnen acht weken na de testdatum als zij toen niet ziek werden. Bij een positieve testuitslag, is het niet zinvol binnen 8 weken opnieuw te laten testen.
- Blijven thuis en laten zich testen als een huisgenoot corona heeft.
- Blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact hadden met iemand met corona of als zij op de basisschool of de kinderopvang contact hadden met iemand met corona.
- Zijn zij zelf minder dan zes maanden geleden positief getest op corona? Dan hoeven zij niet thuis te blijven als een huisgenoot corona heeft of als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.
- Is uw kind erg ziek? Bel uw huisarts.
Gevolgen huisgenoten als een kind klachten heeft
Vanaf 8 juli hoeven huisgenoten van een kind met verkoudheidsklachten en koorts of benauwdheid niet meer thuis te blijven, ook niet in afwachting van een testuitslag van het kind of als het verkouden kind een dringend testadvies heeft.
Heeft een kind corona? De GGD vertelt wat de regels zijn. Lees de brief voor huisgenoten op de website van het RIVM.
Als iemand anders in huis klachten heeft
- De huisgenoot met klachten blijft thuis en laat zich testen.
Als iemand in huis corona heeft
U hoort van de GGD wat u moet doen:
- Degene met corona gaat in thuisisolatie (dat betekent op een eigen kamer blijven en afstand houden van huisgenoten). Lees de brief met leefregels voor positief geteste coronapatiënten op de website van het RIVM.
- Gezinsleden die niet beschermd zijn (dus niet volledig gevaccineerd of positief getest in de afgelopen 6 maanden) gaan in quarantaine en laten zich meteen testen. Ook als zij geen klachten hebben. De quarantaine duurt 10 dagen. Dat is gerekend vanaf het moment dat zij voor het laatst een tijd dicht in de buurt zijn geweest van degene met corona. Ze kunnen zich na 5 dagen opnieuw laten testen. Als deze test negatief is en ze hebben geen klachten gekregen, mogen ze uit quarantaine.
Als iemand op school of de kinderopvang corona heeft
Heeft iemand in de klas van uw kind of de kinderopvangroep van uw kind corona ? De GGD adviseert dan wie er in quarantaine moet. Vaak is dat de hele groep of klas. Uw kind moet dan 10 dagen in quarantaine en kan na 5 dagen getest worden. Is de testuitslag negatief? Dan mag uw kind weer naar buiten en naar school. Uw kind kan ook direct getest worden om het virus snel op te sporen. Maar als die test negatief is dan moet uw kind nog wel in quarantaine blijven en na 5 dagen opnieuw testen. De GGD vertelt u hoe u de testafspraken kunt maken en hoe het werkt.
In quarantaine na terugkeer uit het buitenland
Voor sommige landen geldt sinds 1 juni 2021 de quarantaineplicht. Na verblijf in een zeer hoog risicogebied gaat u verplicht 10 dagen thuis in quarantaine. Sommige reizigers zijn uitgezonderd van de quarantaineplicht. Bijvoorbeeld kinderen tot en met 12 jaar. Zij moeten wel een quarantaineverklaring bij zich hebben en voor hen geldt een dringend quarantaineadvies. Uitgebreide uitleg over de quarantaineplicht en verklaring vindt u op rijksoverheid.nl/quarantaineplicht.
Op dag 5 kunt u een testafspraak maken. Is die test negatief dan stopt de thuisquarantaine.
Wie klachten krijgt laat zich meteen testen. Is de testuitslag negatief en bent u vóór dag 5 getest? Dan blijft u in quarantaine omdat u nog corona kunt ontwikkelen. U kunt op dag 5 opnieuw een test doen. Als die testuitslag negatief is, kunt u uit quarantaine. Maar blijf u altijd aan de basisregels houden.
Doe de quarantainecheck
Doe de quarantainecheck om te weten of u in quarantaine moet. En wanneer u zich moet laten testen.
Kinderen die tot de risicogroep behoren
- Hebben kinderen een onderliggende medische problematiek? Zij lijken geen groter risico te lopen op een ernstig beloop van COVID-19 dan gezonde kinderen.
- Twijfelt u als ouders of uw kind naar school, kinderopvang of BSO kan? Dan is het verstandig te overleggen met de behandelend (kinder)arts en de schoolleiding.
- Valt een gezinslid in de risicogroep en is hij of zij onder specialistische behandeling? Overleg dan met de arts of het kind naar de kinderopvang kan.
Regels na vakantie in het buitenland
- Komt u terug uit een zeer hoogrisicogebied? Dan gaat u verplicht in quarantaine.
- Ouders en pedagogisch medewerkers mogen tijdens een quarantaine niet naar de kinderopvang of buitenschoolse opvang.
Testen op coronavirus
Kinderen testen op coronavirus
Heeft een kind coronaklachten? Het hangt van de situatie af of het kind een coronatest moet doen. Bijvoorbeeld de leeftijd van het kind en hoe erg de klachten zijn.
Testen met prioriteit
Iedereen met klachten die kunnen wijzen op het coronavirus, kan zich laten testen. Dit kan bij de teststraat van de GGD. Dit geldt ook als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat er contact is geweest met een besmette persoon. Pedagogisch medewerkers en gastouders hebben prioriteit bij de gewone teststraat van de GGD.
Preventief zelftesten personeel kinderopvang
Medewerkers kunnen zichzelf 2 keer per week testen op het coronavirus. Ook zonder een directe aanleiding. Door dit regelmatig te doen (2 keer in de week) weten zij eerder of ze besmet zijn. Zo voorkomen ze een grotere uitbraak.
Zijn medewerkers in de kinderopvang (nog) niet immuun of niet (volledig) gevaccineerd? Dan krijgen zij het advies het preventief zelftesten te blijven doen. In ieder geval geldt dit advies tot 2 weken nadat iedereen die dat wil is gevaccineerd. Dat is rond 19 september 2021.
Meer informatie: www.zelftestenkinderopvang.nl.
Testen op corona buiten de GGD-teststraten
Sommige organisaties testen zelf hun personeel op corona. Er zijn ook commerciële aanbieders van PCR-testen of sneltesten. Deze aanbieders moeten zich houden aan de eisen voor veilig testen buiten de GGD-teststraten. Bijvoorbeeld dat ze een betrouwbare test gebruiken en de test altijd vrijwillig is.
Informatie voor ouders
Kortdurende sluiting van een locatie: (eventuele) gevolgen kinderopvangtoeslag
Wanneer in verband met corona een locatie kortstondig moet sluiten, kunnen ouders en kinderopvangorganisatie in onderling overleg afspreken dat ouders de kinderopvang door blijven betalen en dat de kinderopvangorganisatie op de normale manier door blijft factureren. De kinderopvangtoeslag voor ouders zal in dat geval ook gewoon door blijven lopen.
Wanneer ouders en kinderopvangorganisaties tot een andere oplossing komen, waarbij besloten wordt dat ouders de rekening niet doorbetalen, vervalt het recht op kinderopvangtoeslag voor die uren. Het is belangrijk dat ouders dan de kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst/Toeslagen aanpassen om terugvorderingen op een later moment te voorkomen. Dit geldt niet wanneer kinderopvangorganisaties alleen het deel boven de maximum uurprijs aan ouders terugbetalen.
Er is geen tegemoetkoming voor het doorbetalen van de eigen bijdrage bij deze kortstondige sluitingen.
Bron : Rijksoverheid