Het onderwerp is weer veelvuldig in het nieuws: de opheffing van het handhavingsmoratorium van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Webinars worden aangeboden en artikelen, zoals in het FD, belichten de mogelijke gevolgen. De Belastingdienst maakt geen uitzonderingen (sectorspecifieke regels) en houdt vast aan uniforme regels voor iedereen, wat mede heeft geleid tot het staken van ontwikkeling van een fiscale kader binnen de zorg.

Aanscherping Handhaving Wet DBA

De handhaving van de Wet DBA staat op het punt weer te worden aangescherpt. Dit betekent dat kinderopvang-, zorg- en onderwijsorganisaties die werken met zzp’ers dringend hun arbeidsrelaties moeten herzien. De Belastingdienst heeft bijgedragen aan de nieuwe wet VBAR en uitspraken van de Hoge Raad, zoals in de zaak van Deliveroo, benadrukken de noodzaak van zorgvuldigheid. Het niet naleven van deze wetgeving kan aanzienlijke risico’s met zich meebrengen voor organisaties.

Hoofdlijnenakkoord PVV, BBB, VVD & NSC

In het hoofdlijnenakkoord staat dat de VBAR wordt doorgezet:

Zekerheid op de arbeidsmarkt wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld voor echte zelfstandigen (zzp’ers) in het zelfstandigenbeleid en door regulering van de uitzendsector. Daarnaast streven we naar meer vaste contracten voor werknemers. Daartoe wordt de wetsbehandeling van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) en de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) voortgezet.

Risico’s van Schijnzelfstandigheid

Organisaties die schijnzelfstandigen inzetten, lopen het risico op forse boetes en mogelijke claims. Brancheorganisaties in de zorg wijzen erop dat veel zzp’ers in hun sector waarschijnlijk als schijnzelfstandigen worden beschouwd. Dit geldt ook voor kinderopvang, waar medewerkers onder gezag werken, volgens protocollen opereren, vaak dezelfde functies vervullen als reguliere medewerkers in loondienst en geen specifieke kennis inbrengen die nog niet aanwezig is.

Wat is Schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer een zzp’er in feite als werknemer werkt zonder de daarbij behorende rechten en plichten. Bij de voorgenomen wet VBAR worden de criteria voor zelfstandigheid duidelijker omschreven, maar uitspraken van de Hoge Raad hebben de kaders al aangegeven. Kenmerken van schijnzelfstandigheid zijn onder andere:

– Gezag: De zzp’er werkt onder leiding en toezicht van de opdrachtgever. Het voldoen aan wettelijke regels en protocollen, zoals in de kinderopvang, wordt als gezag beschouwd.

– Inbedding: De werkzaamheden van de zzp’er zijn ingebed in de organisatie en dragen bij aan de kernactiviteiten.

– Afwezigheid van ondernemersrisico: De zzp’er loopt weinig tot geen financieel risico en gebruikt geen eigen materialen of bedrijfsmiddelen.

– Kennis: De zzp’er brengt geen specifieke kennis mee die nog niet aanwezig is binnen de organisatie.

Ook de hoogte van uurtarieven gaat een rol spelen. Bij uurtarieven van maximaal circa €32 – €35 (nog vast te stellen) wordt uitgegaan van schijnzelfstandigheid. Deze tarieven komen inmiddels ook al regelmatig voor in de kinderopvang.

Actiepunten voor Organisaties

1. Herzie Arbeidsrelaties:

– Controleer of de zzp’ers die voor de organisatie werken voldoen aan de criteria voor zelfstandigheid.

– Overweeg om zzp’ers in loondienst te nemen als zij feitelijk als werknemers opereren.

2. Gebruik de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie:

– De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is een handig hulpmiddel om te beoordelen of een arbeidsrelatie kwalificeert als een dienstverband of zelfstandigheid.

– Vul de vragen in als opdrachtgever of opdrachtnemer om een duidelijker beoordeling te krijgen.

3. Risicoanalyse en Compliance:

– Voer een grondige risicoanalyse uit en zorg ervoor dat de organisatie voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Bereken de hoogte van mogelijke claims.

– Raadpleeg eventueel een juridisch adviseur om de arbeidsrelaties binnen uw organisatie te evalueren of meer informatie te verkrijgen.

Tot Slot

De opheffing van het handhavingsmoratorium van de Wet DBA komt snel dichterbij. Kinderopvangorganisaties die zzp’ers inzetten moeten snel actie ondernemen als ze dat nog niet gedaan hebben. Het risico van boetes bij schijnzelfstandigheid is reëel en kan grote gevolgen hebben voor de organisatie, net zoals mogelijke claims. Maak gebruik van beschikbare hulpmiddelen, zoals de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie, en zorg ervoor dat de arbeidsrelaties conform de wet zijn. Zo voorkom je niet alleen boetes en mogelijke claims, maar zorg je ook voor een eerlijke en transparante werkomgeving voor alle medewerkers.

Tijd tot voorgenomen opheffing handhavingsmoratorium:

00Dagen
00Uren
00Minuten